Изграждане на ел инсталация

Изграждане на електрическа инсталация

Едно от най-важните неща при изграждането на електрическа инсталация е безопасността. Това включва използването на правилната апаратура в ел таблото и правилен подбор като сечение ел кабели. Всичко това трябва да бъде съобразено и с изискванията на българските стандарти за електробезопасност.

Видове електро инсталации

Проблеми с които можем да се сблъскаме , предимства и недостатъци

Когато се изгражда една ел инсталация  тя е съвкупност от много теоретични знания и опит натрупан с години на електротехника изпълняващ обекта. Защото той без проблеми трябва да разчита технически чертежи, да знае стандартите утвърдени в България, и да съобрази още много неща които, ще се опитам да ви ги опиша.

В България има няколко основни типа жилища на които е изградена електрическа инсталация според спецификата на строителство.

Апартаменти панелно строителство или така наречените Панелки

В България една огромна част от жилищата са панелни. Строителството им започва  1958 и завършва някъде поне според наш клиент които твърдеше, че е от последните строен 1994 жк. Надежда София.  Или по точно казано всеки четвърти човек в България живее в панелно жилище. 

Имаме множество клиенти които търсят нашите услуги на електротехници именно за този тип жилища. Повечето от клиентите ни питат: „ Има ли нужда да се сменя ел. инсталацията при положение, че кабелите са здрави?“

Нашият съвет е ДА сменете си електрическата инсталация в апартамента, защото тя е вече на 30 и отгоре години. Остаряла е изолацията на електрическите кабели и е станала от гъвкава на чуплива пластмаса. Има участъци в които изолацията се е напукала и ако клиентът реши да си направи изравнителна замазка ще има ток по пода и стените.

Електрическата инсталация на панелките е изпълнявана по пода без гофрирани тръби с кабел ПВВ-МБ1 или така наречения още Мостов Кабел. Този вид кабел е предназначен за полагане по стени и тавани и е препоръчително да се замаже под мазилка. Кабелът положен в панелните апартаменти също така е и двужилен тоест има само Нула и Фаза няма трето жило Земя. По новите изисквания вече задължително ел инсталациите се изпълняват с три проводна ел инсталация. Земното е важното звено при направа на една нова ел инсталация на жилището ви защото то ще ви предпази при бъдещи електрически пробиви и оттечки.

Всички разпределителни връзки са изпълнени начин които е бил най-лесен за електротехника навремето. Самите кабели за осветление нямат никаква закономерност като вертикал или хоризонтал при полагане. Вървят на където си искат и при бъдещи монтажи по стените от вас може да имате неприятни изненади.

Електрическите ключове масово не са свързани правилно. И след ремонта ако си монтирате едно съвременно  ЛЕД осветително тяло, в тъмните часове има голяма вероятност да забележете една лека подсветка, която в повечето случаи е дразнеща за собственика.

Конзолите не са за днешния стандарт. По плитки са и тесни особено за електрическите ключове няма никаква възможност да монтирате нов съвременен ключ за осветление в стара конзола понеже са много плитки около 1см. Контактите са ви от панелни външни които трябва да се преработят така, че да станат съвременни и красиви като във всяко едно друго жилище.

Електрическа инсталация при ЕПК – пълзящ кофраж

Апартаментите от видът на строителство ЕПК се отличават с здрава и качествена за годините си ел инсталация. Тя е прокарана през гофрирани тръби заложени в плочата на тавана и вертикално по стените. Но с годините качеството на електрическите кабели и стандартите на изработка не са ефективни. 

 

Недостатъците на електрическата инсталация от този тип жилища е, че първо тя също е двужилна. Няма земно и няма да ви предпази така както би ви предпазила една трижилна ел инсталация. Също изолацията на електрическите кабели се е променила и е изгубила от свойствата си. При връзване на електрическите кабели в разклонителните кутии много често се срещат грешки като не спазени цветове на кабелите. Което при монтаж на електрическо тяло или подвързване на електрически уред може да е много опасно!

Разклонителните връзки предимно са на мястото в основата на всяко едно осветително тяло – лампа. Разклонителните електрически кутии са керамични или бакелитови плочки с винтове клеми стягащи съответните жила. С течение на годините точно тия връзки стават слаби звена , болтовете отпускат и нагарят кабелите като прекъсват електрическата връзка или могат да предизвикат дори пожар.

Конзолните кутии за контакти и ключове също са за смяна конзолите са осветление са плитки предвидени за монтиране на ключове за осветление които вече не се произвеждат като стандарт. Конзолните кутии за контакти са тесни и плитки и също е хубаво да се подменят за да има повече пространство при монтажа на нови съвременни  контакти.

Електрическа инсталация на старо тухлено жилище

Старото тухленото строителство има ниска цена, добра шумо и топлоизолационни качества. И за това е едно от предпочитаните видове строителство. Но както всяко едно строителство над 30 години си има и свойте недостатъци.

Смяната на електрическата инсталация при стари тухлени жилища от 60те години е крайно наложителна! Кабелите в участъците си на свързване буквално нямат вече изолация, сечението (дебелината)  на електрическите кабели е много тънко. Разклонителните кутии често са метални в които както при ЕПК апартаментите имат порцеланова разклонителна клема с окислени винтове и контактни пластини. Масово главните захранващи кабели на този вид жилища са със сечение опасно малко и абсолютно недостатъчно за едно съвременно жилище.

Електрическа инсталация на ново тухлено жилище

Новите тухлени жилища при закупуването си са с нова електрическа инсталация, която би трябвало да отговаря на българските наредби за безопасност и качество . Но в много случаи има пропуски и грешки които е добре да се отстранят още в началото. Ние можем да ви предложим професионално изпълнение на нова електроинсталация, което включва монтаж на качествени материали и използване на най-новите технологии.

При проблеми и съмнения за състоянието на вашата електрическа инсталация на вече закупено или предстоящо закупуване на жилище, не се колебайте да се свържете с нас за професионална консултация.

В днешно време с темповете на новото строителство все повече клиенти си купуват нови апартаменти и къщи тухлено строителство. Нашата практика с клиенти е показала , че цената , района и типът на имота не са критерии за качество.

Често допускани грешки при изграждане на ел инсталация новите тухлени жилища са:

  1. Не спазване на задължителните отстояния при светли отвори – врати и прозорци
  2. Не спазване на отстоянията на стени с тавани при полагане на електрическите кабели
  3. Изграждането на ел инсталацията на кухнята не е по правила и при едни монтажи на кухненските шкафове ще се наложи допълнителни ремонти
  4. Прокарване на електрическата инсталация в зони на комини е грешна и опасна
  5. Електрическата инсталация не е изработена правилно и уреди като пералня, печка, климатици, аспиратор, осветление ще дават дефекти и често ще оставате без ток.
  6. Грешно свързани кутии
  7. Електрическите кабели при свързването им са с объркани цветове и при прозвъняване на вашата ел инсталация може да не покаже проблем но при товар (един ден като се нанесете и включите уредите) апаратурата в ел таблото ще започне да изклюва.
  8. Дебелината на електрическите кабели не са изчислени – съобразени според товара към който ще се прикачат.
  9. Пропуснати захранвания като например захранване на слаботокова кутия за рутер и други

 

Скъпи клиенти много е вероятно ако четете всичко това написано от нас по горе да имате вече някой от проблемите и да имате нужда от някой електротехник да извърши качествено електро услуга за която имате нужда. Ние с удоволствие ще отговорим на вашите въпроси и съдействаме лично по изпълнението на вашите проекти или проблеми. Може да се свържете с нас по всяко време  на тел: 0876 733 901

Visited 172 times, 20 visit(s) today